top of page
Vrouwen in de overgang

Overgang

Vroeg of laat krijgt iedere vrouw ermee te maken: de overgang. Deze levensfase brengt een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee, die soms gepaard gaan met klachten. Vanaf je 40e levensjaar verandert je hormoonhuishouding geleidelijk, wat invloed heeft op je oestrogeenproductie en het dagelijks functioneren. Deze veranderingen kunnen leiden tot klachten zoals:

  • Opvliegers

  • Stemmingswisselingen

  • Slaapproblemen en nachtzweten

  • Stress en gewichtstoename

Overgang of menopauze

De overgang is de periode die voorafgaat aan de menopauze, en duurt gemiddeld tussen de 2 en 10 jaar. Het is een tijd waarin de hormonen veel schommelen en die uiteindelijk leidt tot de menopauze: het moment waarop je laatste menstruatie plaats vindt. Pas als je een jaar lang niet hebt gemenstrueerd, kun je zeggen dat je in de menopauze bent. Dit gebeurt gemiddeld rond de 51e levensjaar.

Metabolisme (stofwisseling

Tijdens de overgang verandert niet alleen je hormoonhuishouding, maar gaat ook je metabolisme (stofwisseling) langzamer werken. Dit betekent dat vet zich sneller kan ophopen in je lichaam, wat vooral zichtbaar kan zijn rondom de buikstreek. Een trager werkende stofwisseling kan het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals Diabetes Mellitus (suikerziekte) en hart- en vaatziekten verhogen.

De snelheid van je stofwisseling wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en lichaamssamenstelling (de verhouding tussen vet- en spierweefsel). Spieren verbranden meer calorieën dan vetweefsel, dus het is belangrijk om je spiermassa goed te onderhouden, vooral tijdens de overgang. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om een gezond gewicht te behouden.

Osteoporose: botontkalking

Door de afname van vrouwelijke hormonen neemt de kans op osteoporose, oftewel botontkalking, toe. Dit kan leiden tot brozere botten, wat het risico op botbreuken vergroot. Gelukkig kun je met een gezonde leefstijl en een gevarieerd voedingspatroon veel doen om dit risico te verminderen.

Hoe kun je jezelf ondersteunen tijdens de overgang?

De overgang is een periode waarin je lichaam veel veranderingen doormaakt. Het is daarom extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit kun je doen door te kiezen voor een gevarieerd en volwaardig voedingspatroon, voldoende te bewegen, te zorgen voor ontspanning en voldoende slaap. Deze gezonde gewoonten kunnen je helpen de overgang op een positieve manier te ervaren.

Begeleiding bij de overgang

Heb je behoefte aan extra ondersteuning tijdens de overgang? Onze diëtiste Daniëlle de Roode heeft zich gespecialiseerd in dit onderwerp en helpt je graag bij het vinden van meer balans. Of het nu gaat om voedingsadvies, leefstijltips of het verkrijgen van meer energie, zij staat voor je klaar om je te helpen fit en vitaal te blijven voelen tijdens deze belangrijke levensfase.

Daarnaast werkt zij veel samen met onze fysiotherapeuten omdat voeding en beweging veel met elkaar te maken hebben. Denk hierbij aan bewegen/sporten met gewrichtsklachten of bewegen in relatie tot afvallen of krachttraining om de spieren te versterken.

Plexxus doet mee aan wetenschappelijk onderzoek!

Vanuit Hogeschool Leiden en fysiotherapiepraktijk Plexxus wordt onderzoek gedaan naar fysiotherapie en diëtiek voor vrouwen met overgangsklachten. 

Het doel hiervan is dat fysiotherapeuten en diëtisten de best mogelijke zorg kunnen leveren aan cliënten met overgangsklachten. 

Daarbij is uw mening belangrijk! 

Het onderzoeksteam is op zoek naar vrouwen met overgangsklachten die mee willen denken over de vormgeving van de therapie. Lees de bijgevoegde flyer door voor meer informatie. 

Het invullen van de online vragenlijst duurt maar 5 minuten.

 

Mocht u vragen hebben, neem gerust contact op met het onderzoeksteam via de contactinformatie die u hieronder op de flyer ziet.​

Officiële informatiefolder  vrouwen in de overgang.png
bottom of page